Ik vertel je graag wat meer over mijn ontwerpen. Waar de inspiratie vandaan komt, hoe het proces verliep en welke obstakels ik tegenkwam bij de creatie van het meubel. Vandaag het verhaal achter de One.
Het ontwerp
Als ontwerper streef je altijd naar een ontwerp die er logisch uit ziet, alsof je het ontwerp al jaren kent. Dit had ik gelijk bij de One. De ranke vorm in combinatie met de dynamische, vloeiende lijnen zorgen er voor dat de tafel een heel sierlijk profiel heeft. Het materiaal van de tafel is klassiek, maar door het dunne blad heeft de tafel ook een moderne uitstraling.
Het was een cruciaal moment in het ontwerpproces toen ik op het idee kwam van een puzzelstukje. Ik wilde dat de tafel eruit zou zien alsof hij uit één stuk was gezaagd, net als een puzzelstukje dat met een figuurzaag is uitgesneden. Om dit te bereiken, moest de richting van het fineer in zowel het blad als de poten horizontaal zijn. Dit was belangrijk om de gewenste uitstraling te creëren en het idee tot zijn recht te laten komen.
Alles draait om eenvoud
Een puzzelstukje heeft geen naden. Dus de eettafel mocht dat ook niet hebben. Bijna elke andere tafel heeft naden, en dat is niet voor niets. Het maakt het transport en opslaan van de tafel eenvoudiger en goedkoper.
Echter, dit ging dusdanig tegen het concept in dat dit voor mij geen optie was. Ik wilde een tafel die perfect zou passen bij de rest van de collectie en daarom moest de nerfrichting overal gelijk zijn. Dit geeft een rustig en minimalistisch beeld.
Massief hout
Het bedenken van nieuwe ideeën is altijd spannend, maar het realiseren ervan kan ook veel technische obstakels met zich meebrengen. Daarom heeft het ontwikkelingstraject van de One lang geduurd.
Het eerste prototype was geheel van massief hout. Dit zat het dichtste bij het concept van een uitgezaagd puzzelstukje. Dit gaf alleen 2 problemen. Ten eerste is hout in horizontale richting erg zwak. Als er kracht op een poot komt die in een hoek staat breekt het hout snel bij een horizontale nerf.
Een tweede probleem van massief hout is dat het snel kan krom trekken, vooral bij een dun blad zoals bij de One. Desondanks wilde ik toch een dun blad gebruiken. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar ook omdat het praktisch is. Met veel vrije ruimte onder de tafel kun je gemakkelijk met je benen over elkaar zitten en stoelen met armleuningen passen er altijd onder. De tafel heeft een vrije hoogte van 70 cm, wat ideaal is voor beide situaties.
Fineer
Vanwege de nadelen van massief hout hebben we het over een hele andere boeg gegooid: een multiplex binnenkant die vervolgens gefineerd wordt. De puzzelstukjes van het multiplex wordt met een CNC-machine uitgefreesd en vervolgens aan elkaar gelijmd. Op de foto zie je een plaat ,et de uitgefreesde onderdelen van de One. Zoals je ziet is het gebied rond de ‘kruising’ van de tafel uit 1 stuk, dus daar komt ook gelijk de stevigheid vandaan. Het bleek het ei van Columbus. De eettafel wordt nog steeds zo op deze manier gemaakt.
Verschillende stoelen
Omdat de tafel door het profiel zo rustig en tijdloos is passen er allerlei stoelen bij. Vitra stoelen zijn geliefd vanwege de schuine poten (dit staat mooi bij de schuine poten van de One), maar ook vintage stoelen in allerlei kleuren doen het goed. De tafel is een soort pallet waar alles aan kan.
Ook de afwerking van de tafel is in principe vrij, dus hij wordt niet alleen in de kleur eiken gemaakt. Een tafel in witte beits is ook mogelijk, om maar een zijstraat te noemen. Een hele andere uitstraling weer, maar de One kan het hebben.
Unieke nummering
Om te benadrukken dat de One geen massaproduct is, is elke One genummerd. Dat maakt deze eettafel helemaal uniek. Het logo met serienummer is aan de onderkant van de tafel ingebrand met een ambachtelijke brandstempel. We houden nu eenmaal van details…
Gemaakt in Nederland
Kwaliteit is alles. Zeker bij minimalistische meubels. Zo kiest de meubelmaker het fineer zorgvuldig uit. Het eiken is zonder knoesten en is samengesteld van zogenaamd mix-match fineer. Dit wil zeggen dat er geen herhalend patroon is en dat je een gevarieerde tekening krijgt. Dosse hout voor een levendige tekening en kwartiers als een rustige tegenhanger.
Voordeel van productie in Nederland is ook dat er ruimte is voor maatwerk. Elke tafel wordt op order gemaakt, dus we hebben al allerlei maten afgeleverd in de afgelopen jaren. Van een keukentafel van 160cm tot en met de maximale maat van 300cm.
Diverse materialen
Ook de One is zeer tijdloos gebleken. In het begin van zijn carrière was het vooral eiken wat de klok sloeg, maar de afgelopen tijd word de eettafel steeds vaker in noten besteld. Het geeft de tafel een heel andere uitstraling. De schitterende tekening van noten in combinatie met de donkere kleur zorgt bovendien voor een hele chique look.
Nieuwsgierig geworden?
Zoals je merkt vertel ik graag over de achtergrond van de eettafel. Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden en wil je hem eens in het echt bewonderen? Dat kan in onze showroom in Amsterdam. Hier staat de eikenhouten versie in 240cm. Neem gerust contact op via onderstaande link om een afspraak te maken.
Meer productinformatie vind je op de productpagina van de One eiken en One noten.